Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

EURO χωρίς... euro! (part 1/2)

Ποδοσφαιρόφιλοι και μη, αντρες και γυναίκες, παιδιά και μεσήλικες, εργαζόμενοι και άνεργοι, ΝΔ-ιώτες και Συριζιώτες, Χρυσαυγίτες και Κνίτες, ήρθε το τέλος της αθλητικής περιόδου 2011-12 για την Ελλάδα... Μην απογοητέυεστε ωστόσο, το Euro 2012 είναι εδώ και σε λίγες μέρες οι οθόνες σας και πάλι θα παίζουν μπάλα, οι γυναίκες σας θα διαμαρτύρονται και οι πίτσες με τις μπύρες θα σας κάνουν χοντρούς. Αλλά τουλάχιστον , θα έχουμε θέαμα (ευελπιστώ τελοσπάντων) και θα εκπροσωπούμαστε όλοι εμείς που παίξαμε μπάλα και δεν ακουμπήσαμε (ή εμείς που παίξαμε pro και καθόμασταν στον καναπέ μας) από μία μεγάλη Εθνική ομάδα, κάτοχο του τροπαίου από το 2004 εώς το 2008! Εθνική Ελλάδος γεια σου μεν, έχεις δύσκολο δρόμο να διαβείς δε... Έτοιμοι για την υπέρτατη ανάλυση των ομίλων του euro2012 που θα γίνει στα γήπεδα Πολωνίας-Ουκρανίας; Πανέτοιμοι!  


ΟΜΙΛΟΣ Α'(Ελλάδα-Πολωνία-Τσεχία-Ρωσία) 

Πάλι πρώτοι όπως τότε..Πάλι εναντίον διοργανωτών , η Εθνική μας ταξιδεύει με όνειρα και βλέψεις για ένα repeat της φάσης στην Πορτογαλία... Κρατώντας ακέραιο τον αμυντικό χαρακτήρα, ο Φερνάντο Σάντος λέει "ναι" στην είσοδο νεαρών ποδοσφαιριστών, δεν λέει "όχι" ωστόσο στην πείρα και την χρόνια ενασχόληση με το τόπι (βλ. Κατσουρ-Καρα). Ο λόγος για μια Εθνική που πέρασε σχετικά εύκολα από τους προκριματικούς και καλείται σε έναν φαινομενικά μέτριο όμιλο να δείξει ότι δεν ήρθε ως εδώ τυχαία. Το κύριο πρόβλημά μας; Η επίθεση! Ή, για να το περιγράψω αναλυτικότερα, η περίφημη "σύνδεση της άμυνας με την επίθεση"...Πιο απλά; Να σταματήσουν οι "γιώμες" και να παίζουμε με κάτω την μπάλα στο χώρο του κέντρου.Όλοι ελπίζουμε σε κάτι καλό, προσωπικά το να περάσουμε στην φάση των "8" θα είναι επιτυχία.Δεν υποτιμώ το ελληνικό σύνολο, απλά θεωρώ ότι έχουμε ξεπεράσει το "τσουκου-τσούκου ball" και σε μία τέτοια διοργάνωση είναι αδύνατο.Εγινε πριν 8 χρόνια και το αποκάλεσαν θαύμα, μακάρι να ξαναγίνει, αλλά θα είναι και πάλι θαύμα.

Πέρα από την Εθνική μας, ο όμιλος αυτός έχει ομάδες που χαρακτηρίζονται μεν δύσκολες, αλλά σε καμία περίπτωση όχι μεγαθήρια. Η διοργανώτρια Πολωνία,οκ καλό σύνολο , παρόμοιο στυλ παιχνιδιού με την Εθνική μας, και φυσικά με έναν Λεβαντόφσκι μπροστά, ιδιαίτερα επικίνδυνο. Είναι ομάδα που η Ελλάδα μπορεί να κοντράρει, παίρνοντας ένα θετικό αποτέλεσμα στην πρεμιέρα του euro...

Στην συνέχεια, η Ρωσία... Κακά τα ψέματα, αν πάρουμε μία ισοπαλία εδώ θα είμαστε ικανοποιημένοι και με το παραπάνω. Οι Ρώσοι έρχονται με καλή φόρμα από τα φιλικά προετοιμασίας και χαρακτήριζονται αππό πολλούς φαβορί για τον όμιλό μας και ίσως ένα κρυφό φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.Με τον Ολλανδό Άντβοτακ στο τιμόνι της και με παίχτες όπως Αντρέι Αρσάβιν, Αλεξάντρ Κερζακόφ, Ρόμαν Παβλιουτσένκο, η Ρωσία έχει όλα τα φόντα να κάνει κάτι καλό... Θα τους συναντήσουμε στην τρίτη και τελευταία αγωνιστική , όπου μάλλον θα παίζεται η πρόκριση. 

Πριν από αυτό το παιχνίδι , θα παίξουμε με ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά του τουρνουά. Οι Τσέχοι σε όλες τις διοργανώσεις εμπνέουν μία ανασφάλεια, καθώς είναι ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο. Δεν είμαι υπέρ της ανισορροπίας αλλά εδώ οφείλω να παραδεχτώ ότι μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των Τσέχων.Στο ρόστερ βρίσκουμε καλούς παίχτες με πείρα από μεγάλες διοργανώσεις , ένας από αυτούς ο Μίλαν Μπάρος, πρώτος σκόρερ στο euro2004, όπου οι δύσμοιροι Τσέχοι είχαν αποκλειστεί στον ημιτελικό από εμάς, με το γκολ του Δέλλα στο 105και φευγα. 

Γενικότερα για τον Α' όμιλο, που ασχολούμαι και λίγο παραπάνω εφόσον μας αφορά... Αν η Εθνική μας κατορθώσει να έχει και την άμυνά της στα γνωστά στάνταρ, και να βρει ευκαιρίες και φυσικά γκολ και από τους μεσαίους, μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση. Οι αντίπαλοι μας είναι ασφαλώς στα μέτρα μας, όπως και εμείς στα δικά τους, οπότε οποιοδήποτε λάθος μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή. 

Β' Όμιλος (Ολλανδία-Δανία-Γερμανία-Πορτογαλία)

Βλέποντας τις ομάδες, με το δίκιο του ο καθένας λέει το εξής: Α ρε Δανία! Και είναι πέρα για πέρα αληθινό, η Δανία θα γίνει λογικά ο σάκος του μποξ ανάμεσα σε 3 εθνικές , που θέλουν όχι μόνο την πρόκριση αλλά και την κατάκτηση του τροπαίου για αρκετούς λόγους η καθεμία... Ξεκινάμε από το outsider , λοιπόν.Mε έναν σταθερό προπονητή (Μόρτεν Όλσεν από το 2000!) , οι Δανοί έρχονται στο φετινό euro, θέλοντας να ακολουθήσουν τακτική Ελλάδας του 2004... Δηλαδή; Άμυνα και τσαμπουκάς και ό,τι βγει! Με ένα μέτριο ποδοσφαιρικό σύνολο, παίχτες οι οποίοι δεν είχαν και τις καλύτερες χρονιές φέτος , στηρίζουν πολλά στην μεσαία γραμμή και στο ενδεχόμενο πάθος που μπορούν να βγάλουν επιθετικοί όχι τόσο μεγάλης κλάσης (Νίκλας Μπέντνερ).

Μετά από τους Δανούς, το χάος. Οι Ολλανδοί έρχονται με επιθετικές ορέξεις και ίσως αυτή να είναι η διοργάνωσή τους. Συντονισμένοι όσο ποτέ, με coach τον Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ, έχουν ως στόχο αυτό που δεν κατάφεραν το 2010 στο Παγκόσμιο. Τότε φτάσανε στην πηγή και ήπιαν ένα γκολ του Ινιέστα στην παράταση. Τώρα αλλάξανε, ωριμάσανε και ο Φαν Πέρσι με τον Χούντελααρ έρχονται μετά από καταπληκτική όσον αφορά την επαφή με τα δίχτυα σεζόν. Στη μεσαία γραμμή , κυριαρχεί η λογική και η ποδοσφαιρικη ικανότητα των Σνάιντερ και Ρόμπεν , ενώ μπορεί να βρεθεί ένα κενό στην άμυνα. (Αξιοπρόσεχτο: Οι στοιχηματικές εταιρείες μπορεί να δίνουν φαβορί την Ισπανία για την κατάκτηση του φετινού euro, αλλά οι Ολλανδοί έχουν καλυτερες αποδόσεις να βρεθούν στον τελικό, just saying!) Με υπομονή και δύναμη θα περάσουν στον δύσκολο όμιλό τους και στη συνέχεια θα χρειαστεί το ψυχολογικό αβαντάζ της εκδίκησης. 

Και πάμε στην National-mannschaft... Ναι , οι Γερμανοί είναι μεγάλη ομάδα, ναι έχουν πολύ καλούς παίχτες (Λαμ , Κροος, Γκόμεζ,Σβαινστάιγκερ, Οζίλ κτλ), έχουν όμως ομαδικό πνεύμα; Κατά καιρούς , οι Γερμανοί ήταν απίστευτο σύνολο, θύμιζε κάτι από Μπαρτσελόνα πιο πολύ κυρίως για τον τρόπο ανάπτυξης. Φέτος, σοβάρεψαν και αυτοί, με αρκετούς απογοητευμένους από τον τελικό του C.L. Το ζητούμενο για τους Γερμανούς είναι αν έχουν υπομονή να ξαναβρεθούν στην κορυφή...Πρώτα πρέπει να ανταπεξέλθουν απέναντι στους Πορτογάλους και τους Ολλανδούς...Αν τα καταφέρουν, έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα. Η εθνική των Πάντσερ φέτος μου φαίνεται κάπως υπερεκτιμημένη ωστόσο, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μου και των Γερμανών φυσικά, πρέπει να τα δώσουν όλα στο γήπεδο.

Τέλος, ο Κριστιάνο...Όχι, συγνώμη, η εθνική Πορτογαλίας, αλλά πάνω κάτω για έναν παίχτη μιλάμε..Χωρίς υπερβολές από τότε που πετάχτηκε το αστέρι του CR-7 , οι πορείες της Πορτογαλίας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον άσσο της Ρεάλ. Στραπάτσο το 2004 μέσα στην έδρα τους από τους Έλληνες, αποκλεισμός από τους Γερμανούς το 2008. Φέτος , στο σύνολο των Πορτογάλων έχει προστεθεί η εμπειρία και το πάθημα που γίνεται μάθημα...Μέχρι φυσικά απόδειξη για το αντίθετο.. Η Πορτογαλία έχει δύσκολο ρόλο, πρέπει να μπει ανάμεσα σε 2 θηρία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου