Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

Αστά(-πα-)θεια!

Κατά καιρούς συναντάται το φαινόμενο της αστάθειας στην Ελλάδα και ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες...Η αστάθεια παίζει ρόλο από τις κοινωνικές σχέσεις του καθενός μέχρι και το τι απορρυπαντικό θα χρησιμοποιήσει για το σφουγγάρισμα..Η αστάθεια πρόκειται απλά για μια ανισορροπία της σκέψης και τίποτα παραπάνω.Ο όρος αυτός αλλάζει μορφή σε αυτήν τη χώρα και παίρνει περισσότερο τον ορισμό της σκέψης η οποία αλλοιώνεται λόγω των συμφερόντων που υπάρχουν την κάθε φορά.Παραδείγματα χιλιάδες από την καθημερινότητα πείθουν για την παραπανω ερμηνεια.
Ωραία, λοιπόν, έστω ότι υπάρχει ένας 20χρονος φοιτητής στην Ελλάδα που ανήκει στην τάδε "αριστερή" παράταξη.Οι γονείς του έχουν αλλάξει τόσες φορές τη ψήφο τους ώστε να τον κάνουν να αηδιάζει, να αδιαφορεί για τα σχόλιά τους περί παρακμής του κράτους..Το θέμα δεν μένει μόνο σε πολιτικά ζητήματα.Ο πατέρας του αλλάζει απόψεις για την ομάδα όπως τα πρωινά πουκάμισα της δουλειάς ενώ η μητέρα του προσπαθεί να φτιάξει ένα κέικ με χίλιους-δυο τρόπους για να είναι καλύτερο από της γειτόνισσας.Όλα αυτά τον κάνουν να μην έχει στην ουσία ένα πρότυπο να ακολουθήσει, καθώς η κατάσταση στο σπίτι είναι χαώδης.

Ο φοιτητής μας στρέφεται σε εξωτερικούς παράγοντες προκειμένου να μπορέσει να βασιστεί κάπου για να αναπτυχθεί πνευματικά ("Το να είσαι μοναδικός είναι μεγάλο προσόν, αλλά καλύτερα απόφυγέ το", είχε πει κάποιος κάποτε), έστω να μιμηθεί -αν όχι ταυτιστεί- έναν τρόπο ζωής.Ακολουθάει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όσα προκύπτουν από την ιδεολογία της παράταξης του.Εντούτοις βρίσκεται πάλι σε αδιέξοδο...Από την μια η παράταξή του αγωνίζεται για την κατάληψη της σχολής του, 2-3 βδομάδες μετά όμως με μία στροφή 180 μοιρών επιμένει να προτείνει ανοιχτή σχολή ως μοναδικό τρόπο έτσι ώστε να λυθούν τα διάφορα εκπαιδευτικά προβλήματα..Οκ, μπορεί να έγινε κάτι που να μην κατάλαβε, αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό...Η αστάθεια εμφανίστηκε ακόμα μία φορά..Αυτήν τη φορά ανάμεσα σε ηλικίες 18-22..Η νεολαία δεν παρεκκλίνει ιδιαίτερα από τους προγόνους της.
Ο εν λόγω φοιτητής έχει εδώ και ένα χρόνο σχέση με μία όμορφη κοπέλα από την γειτονιά του.Απελπισμένος αρκετά ο νεαρός ψάχνει να βρει την σταθερότητα στο πρόσωπό της. Κι όμως αποτυχαίνει για 3η φορά.Η κοπέλα του φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον σε δίλημμα καθώς σκέφτεται το ενδεχόμενο να τον παρατήσει και να στραφεί προς το παρελθόν της. Ένας χρόνος χάθηκε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά με αποτέλεσμα το άτομο που παίζει τον ρόλο του πρωταγωνιστή στο παράδειγμα να χάνεται..Ακόμα και στις σχέσεις εμπιστοσύνης υφίσταται η αστάθεια...
Το μικρό αυτό παράδειγμα ίσως έχει συμβεί σε πολλούς και πρόκειται να συμβεί και στους υπόλοιπους..Το θέμα είναι ότι στη χώρα που ζούμε οφείλουμε να μην ψάχνουμε τη σταθερότητα αλλά στιγμές με μεγαλύτερο διάστημα μη-αστάθειας..Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τους κατάλληλους ελιγμούς στη δύσκολη καθημερινότητα που βρίσκεται μπροστά μας...
Υπ.1: Ίσως η μόνη σταθερότητα να βρίσκεται σε καταστάσεις φανατισμού(είτε με πολιτικά είτε με αθλητικά είτε με οτιδήποτε άλλο θέμα). Εκεί όμως το ζήτημα είναι διαφορετικό και το πρόβλημα μεγαλύτερο!

Υπ.2: Μετά από μια ορισμένη περίοδο ξηρασίας, ξαναασχολήθηκα με το blogging..Ελπίζω να μην κατακρίνετε το post επαναφοράς μου στα διαδικτυακά χωράφια και να το βρήκατε τόσο ενδιαφέρον σαν θέμα όσο εγώ..

Υπ.3: Καλό μήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου